C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

 

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Jadransko more! - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

 

 

.

Jadransko more

Jadransko more je zatvoreno more povezano širokim 75 km Otrantskim vratima s Jonskim morem i preko njega s Sredozemnim morem. Jadransko more ima poršinu 138 595 km2, duljinu 738 km, prosječnu širinu 159,3 km, prosječnu dubinu 173 m.
Karakteristika hrvatske obale je izrazito velika razvedenost, dok je talijanska obala mnogo ravnija. Također je hrvatska obala izrazito visoka (uz obalu se pružaju planine, osim u prostoru Zadra i zapadne Istre), dok je talijanska obala niska. Razvedenost obale je posljedica potapanja planinskih reljefnih oblika zbog otapanja leda nakon ledenog doba (tada se je razina mora izdigla 100 m, te su vrhovi nekadašnjih planina postali otoci, a doline zaljevi i morski prolazi). Smjer pružanja otoka prati smjer pružanja planina na kopnu i to je prvi put uočeno na obali Dalmacije, te se u cijelom svijetu takav tip obale naziva dalmatinski tip obale. Hrvatska obala Jadranskog mora se smatra najčišćim morem u Europi.

 Jadransko more, ljeto, plaže, sunce. Ljepota se pronalazi svugdje, na moru, na obali i otocima.

Vrijeme

 Dalmacija - Zracna luka Split

Click for Split Airport, Croatia Forecast

Pula Rijeka
 Split Zadar Dubrovnik

Hrvatska

 Danas Sutra 7 dana

 

Ono u čemu dalmatinci svakodnevno uživaju je i plavetnilo neba, sa najviše sunčanih dana godišnje. 
Osunčano nebo u kombinaciji sa ljetnim vjetrom zvan Maestral, u ljetnim predvečerjima stvaraju predivnu kombinaciju mirisa, boja i osjećaja, koji Vas mame.

 

Hrvatska je obala u svjetskim medijima opisana kao top destinacija.

Dobre ocjene u stranim medijima prvenstveno mogu zahvaliti kvalitetnom zabavnom sadržaju, pa 
je, po mišljenju britanskog Guardiana, Hrvatska navedena kao odlična zamjena za Ibizu. Na više od 1.700 kilometara obale, uz vruć odmor i provod, sve je više uređenih plaža s bogatim sadržajima za djecu i mlade. Plaža Zlatni rat na Braču po Daily Telegraphu je najljepša plaža u Evropi.

Jadransko more privlači mnoge ljubitelje dubina. Roniti u čistom moru, doživjeti ljepotu podvodnih špilja i hridina, upoznati raznolikost morskog svijeta i promatrati ostatke drevnih potonulih brodova je doživljaj koji čovjeka ostavlja bez daha.

"Plava zastava" je međunarodna ekološka nagrada, projekt zaštite mora i priobalja međunarodne zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE) koji se svake godine provodi u Europi i svijetu. 

"Plava zastava" za plaže i marine je priznanje koje se dodjeljuje samo za jednu sezonu, a zahtjev se svake godine mora dostaviti na propisani način ako se želi dobiti Plava zastava. Program dobijanja se zasniva na strogo definiranim kriterijima. Cilj je da plaže budu bolje opremljene i sigurnie za kupače. Tijekom sezone se provode nacionalne i međunarodne inspekcije, gosti i korisnici plaža i marina sa Plavom zastavom u slučaju da opaze kršenje zadanih kriterija trebaju da obavijeste FEE.

Turisti prilikom odabira destinacije za odmor pažnju posvećuju plažama koje imaju "Plavu zastavu". 

Kriterij programa "Plava zastava"

Čistoća mora i plaže: čistoća morske vode za kupanje se kontrolira uzimanjem i analizom uzoraka svakih 15 dana tijekom sezone kupanja, nema ispuštanja nepročišćenih idustrijskih i gradskih otpadnih voda, redovno čišćenje plaže i dovoljan broj kanti za otpatke.
Organizacija plaže i sigurnost posjetitelja: redovno informiranje javnosti o kvaliteti vode za kupanje, planovi u slučaju iznenadnog onečišćenja i obavještavanje javnosti, zabrana prometa automobilima i motociklima na plaži, zabrana kampiranja, dovoljan broj toaleta s kontroliranim otpadnim sistemom, osposobljena služba za spašavanje i motrenje, nesmetan pristup opremi za spašavanje, prvoj pomoći i telefonu u slučaju potrebe, briga za osobe s posebnim potrebama.

Supetar - otok Brač, čisto more, šljunčana plaža sa blagim ulazom u more, pogodno za djecu i neplivače. S plaže se pruža panoramski pogled na tirkizno-plavo more od Splita do Omiša.

Otkrijte najljepšu plažu Hrvatske za svoj odmor!

Hrvatska obala, osim čistog i bistrog mora ima i raznovrsne plaže. Brojni otoci, uvale i grebeni skrivaju kamene, šljunčane i pješćane plaže. Hladovinu na plažama pružaju borovi koji su nekoliko koraka od plaža. Na otocima i njihovim uvalicama su male još skoro neotkrivene plaže, udaljene od civilizacije i turističkih gužvi a pružaju osobni užitak u odmoru.
Plaže

 

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Jadransko more - slike i opis!

D

K

     Jadransko more!    

 
Dubina
Najpliće je more u Istri. Ondje dubina mora nikada ne prelazi 50 metara. Od Pule se morsko dno blago spušta te čini dugu i usku dolinu koja se od Žirja pruža prema Italiji i zove se Jabučka kotlina. Najveća dubina u njoj je oko 240 metara. Od Jabučke se kotline morsko dno podiže do Palagruškog grebena gdje je najveća dubina 130 metara. Prema jugu dno se strmo spušta prema Južnojadranskoj dolini, u kojoj je najdublje izmjereno dno oko 1233 metra.
Morsko dno
Pojava podzemnoga reljefa posljedica je tektonskih pomicanja, abrazije i erozije koje su se dogodile prije nekoliko milijuna godina u doba kada su određeni dijelovi morskog dna jos bili kopno ili obalno područje. Neravna područja morskoga dna stalno se smanjuju uslijed sedimentacije organskih otpadaka zemlje. Taj je process spor, no stalan.
Morske mijene
Plima i oseka Jadranskoga mora imaju relativno male amplitude. U južnome dijelu ta razlika rijetko prelazi 40-ak centimetara, dok je u sjevernome dijelu ona nesto veća, tako da u Istri i Tršćanskom zaljevu iznosi 1 metar. U nekim uskim kanalima i zaljevima, plima može poprilično narasti tijekom jake bure. Taj fenomen karakterističan je za velike i duboke zaljeve južnoga Jadrana. Morske su mjene miješanoga tipa, što znači da imaju poludnevni ritam tijekom punog mjeseca i mlađaka, a dnevni ritam tijekom prve i zadnje četvrti. Njihove su amplitude veoma nepravilne.
Morske struje
Morske su struje pod utjecajem vjetrova, razlika u tlaku, temperaturi i slanosti mora. S obzirom na smjer, mogu biti vodoravne i okomite. Postoje i one s morskog dna koje se javljaju kao posljedica kretanja morske vode s toplijih područja u hladnija. Tijekom toga kretanja površinski sloj vode se hladi i spušta se prema morskome dnu. Jadranske se morske struje teže primjećuju. Brzina struja mijenja se u određenim područjima, no to ovisi i o vremenskim razdobljima. Prosječna brzina morske struje je oko 0,5 čvorova, no one mogu doseći brzinu i od 4 čvora.
Slanost mora
Ukupna količina soli dobivene iz kilograma morske vode naziva se slanost mora i obično se izražava u gramima ili promilima. Slanost Jadranskoga mora je u prosjeku 38,30 promila, tj. 38.30 grama soli dobije se i 1 kg vode. U sjevernom je dijelu slanost nešto niža nego na srednjem i južnom Jadranu zbog utjecaja rijeke Pad.
Temperatura mora
Jadransko more ima vrlo izraženu godišnju promjenu površinske temperature mora. Prosječna godišnja temperatura je 11°C. More je najhladnije tijekom zime, a površinska temperatura mora je oko 7°C; Ona rijetko moze pasti i niže. U proljeće more postaje sve toplije, pa površinska temperatura raste do 18°C. Ljeti temperature mora dosežu visoke iznose, čak 22-25°C, a na južnom Jadranu i u Istri i do 27°C. Na Jadranu se termokline, tj. dijelovi vodenog stupa koje odlikuje ista temperatura, veoma dobro mogu razlikovati. Termokline su najočitije tijekom ljeta. Zimi počinju izotermalni procesi, tj. izjednačavanje temperature u vodenom stupu. Ljeti prvu termoklinu zapažamo na dubini od 3-5 m, iduću na oko 12 m, a sljedeću na 18 m, dok su na dubini višoj od 30 metara temperature uglavnom konstantne tijekom cijele godine.
Valovi na Jadranu
Valovi se javljaju uglavnom kao posljedica vjetra. Što je veći doseg, tj. površina po kojoj vjetar puše, to će veći valovi nastati. Njihova jačina ovisi o obliku obale i njezinoj izloženosti. Na taj se način dobiva miješanje površinskog sloja vode s onim iz dubine te interakcija između atmosfere i mora. Razlikujemo brijeg i dolinu vala. Duljina vala je udaljenost između dvije doline vala. Visina jadranskih valova uglavnom se kreće između 0,5 i 1,5 m, a vrlo rijetko prelaze 5 metara.
Vjetrovi
Osnovni vjetrovi na Jadranskom moru su bura, maestral i jugo.
Bura
Bura - sjeveroistočni (NE) vjetar, koji nastaje pri visokom tlaku zraka nad kopnom i naglo uz punu snagu puse s kopna prema moru. Buru je teško predvidjeti, ali postoje znakovi, koji je najavljuju: vršci obalnog gorja obavijeni su malim oblačićima, a površina mora iz smjera sjeveroistoka prekrivena je krunama od pjene. Kad krune morskih pjena dostignu vlastito plovilo, ubrzo ce plovilo zahvatiti i vjetar i to punom snagom. Sto je udaljenost od obale kopna veća, vjetar, a posebno njegovi naleti su slabiji. Bura ljeti obično puse nekoliko sati, a rijetko potraje 1 do 2 dana. Izrazito jake bure pusu na području Kvarnera, Velebitskog kanala, oko Šibenika, Splita, Pelješca i Dubrovnika.
Maestral
Maestral - smjera sjeverozapada (NW) i to pri visokom tlaku zraka. Maestral je znak lijepog vremena, a obično počinje puhati oko 11 h. Može porasti do 5 bofora i uspostaviti jedinstveno gibanje mora, no u večernjim satima prestaje, da bi slijedećeg dana, nakon mirne noći, opet zapuhao prema istom pravilu.
Jugo
Jugo (Scirocco) - vlažan vjetar, koji puše s jugoistoka. Od listopada do kraja siječnja donosi velike količine oborina. Mrtvo more (slobodni valovi) i "olovni" oblaci na jugu znak su polaganog približavanja juga, koji uzrokuje bitno gibanje morskih valova. Razdoblje juga traje često i po nekoliko dana, a mrtvo more može potrajati još neko vrijeme. Ponekad, uz vjetar kiša donosi crveno-smeđi pijesak iz Afrike. Samo nekoliko minuta dovoljno je, da vjetar promijeni smjer i da se jugo (SE) pretvori u vrlo jaku buru (NE).
Nevera
Nevera (W) je jaki zapadni vjetar, koji donosi nevrijeme. Ljeti započinje velikom žestinom, ali uglavnom kratko traje uz brzo i kratko gibanje mora. Nakon nevremena obično dolazi do ugodnog osvježenja.
Na Jadranskom moru pušu još Libecco (SW) iz smjera jugozapada, Levantera (E) istoka i Tramontana (N) sa sjevera. Pri stabilnom visokom tlaku zraka obično noću pušu vjetrovi s kopna, a danju s mora. Obavijesti o vremenu na Jadranskom moru Obalne radio postaje emitiraju dnevno podatke o vremenu i vremenske prognoze za slijedeća 24 h na hrvatskom i engleskom jeziku.
 
 
Podmorski svijet krije tisuće iznenađenja koja čekaju na Vas. More i podmorje, podvodne pećine i zanimljiv biljni i životinjski svijet. Crveni koralj (Corallium rubrum) ... Ronjenje
 
 
 

 

Apartmani Hrvatska - Odmor u Dalmaciji - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

 

 .