C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Ronjenje u Hrvatskoj! - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

 

 

.

Ronjenje u Hrvatskoj!

Jadransko more privlači mnoge ljubitelje dubina. Roniti u čistom moru, doživjeti ljepotu podvodnih špilja i hridina, upoznati raznolikost morskog svijeta i promatrati ostatke drevnih potonulih brodova je doživljaj koji čovjeka ostavlja bez daha.

Hrvatsko podmorje ima bogat i raznolik biljni i životinjski svijet. Podvodni zidovi i grebeni, olupine brodova i zrakoplova te brojna arheološka nalazišta oplemenjuju doživljaj ronjenja. Poseban doživljaj pružaju ronjenja u špiljama.

Stari lokaliteti koji sadrže ostatke potonulih brodova datiraju iz antičkih vremena na starim trgovačkim pomorskim putovima iz Grčke prema sjevernoj Italiji i njihovim kolonijama na jadranskoj obali: Cavtat (Epidaurus), Mljet (Me- leda), Korčula (Korkira), Hvar (Pharos), Vis (Issa), Split (Aspalathos/Spalatum), Solin (Salona), Trogir (Tragurium), Rogoznica (Heracleia), sidrišta u kornatskom području (Žirje, Lavsa, Murter), šire područje Šibenika i Zadra (Liburnia/Jadera), Pula (Pola), rimske vile na Brijunima i mnoge druge mikrolokacije kojima su se drevni pomorci služili za zakloništa i sidrišta. U srednjem vijeku procvaat doživljava trgovina između Italije i Bliskoga istoka, Venecija postaje trgovačka metropola, primorski gradovi na području današnje hrvatske obale brzo se razvijaju (Dubrovnik, Split, Zadar, Pula). Ratne pomorske bitke 19. i 20. stoljeća ostavljaju svoje tragove na morskome dnu. Mnoge olupine nakon Drugoga svjetskoga rata izvađene su s morskoga dna (posebno uz obalu Istre), ali i danas postoji velik broj olupina dostupnim sportskim roniteljima. Na velikim dubinama još nisu otkrivene olupine a razvojem ronilačke opreme i za njih će doći vrijeme otkrivanja i razgledavanja.

Propisi

Ronjenje je određeno pomoću nekoliko propisa, od zakona i pravilnika do Statuta HRS-a, Pravila ronjenja HRS-a te raznih posebnih pravilnika. Trenutno važeći propisi definiraju da se u Hrvatskoj ronjenje može obavljati samostalno i u organizaciji registriranih ronilačkih centara (odnosi se na domaće i strane državljane jednako). Da bi se ronilo, potrebno je posjedovati važeća odobrenja (ronilačka iskaznica koja stoji 100 kuna za 365 dana, te individualno odobrenje za samostalne podvodne aktivnosti od 2400 kuna za 365 dana). Ukoliko se turističko ronjenje želi obavljati u registriranim ronilačkim centrima, dovoljna je samo iskaznica, naravno uz važeći brevet.

Vrijeme

 Dalmacija - Zracna luka Split

Click for Split Airport, Croatia Forecast

Pula Rijeka
 Split Zadar Dubrovnik

Hrvatska

 Danas Sutra 7 dana

 

U posebnim zonama nije moguće roniti niti uz posjedovanje individualnoga odobrenja. To su zone pod posebnom zaštitom Ministarstva kulture i ronjenje je moguće isključivo uz pratnju voditelja ronjenja iz ovlaštenoga ronilačkoga centra.

Zabranjeno je roniti u nacionalnim parkovima Brijuni i Krka, u blizini luka, te u posebnim rezervatima i parkovima prirode - primjerice u Limskom kanalu, Malostonskom zaljevu, ili, pak, Parku prirode Telašćica. Roniti se ne smije u krugu od 100 metara od usidrenih ratnih brodova i čuvanih vojnih objekata na obali.

Nacionalni parkovi Kornati i Mljet zone su kontroliranoga ronjenja za koje dozvole izdaju uprave parkova. Oko otoka Visa, Biševa, Sveca, Brusnika, Suška, Lastova, Palagruže, u morskom pojasu 300 metara oko potopljenih brodova "Szent Istvan", "Coriola- nus", "Baron Gautsch", "S-57" te na nalazištima kod Žirja i Cavtata - može se roniti uz prethodnu suglasnost područnih ureda Ministarstva kulture.

Za nepoštivanje pravila ronjenja plaća se kazna i do 15.000 kuna.

Jadransko more obiluje biljnim i životinjskim svijetom. Nastanjuju ga brojne vrste riba, sisavaca, mekušaca, rakova, bodljikaša, planktona, algi, spužvi i drugi organizmi. Zbog svega toga Jadransko more pruža velike mogućnosti za razvoj turizma i ribarstva.

Podmorje
Hrvatsko podmorje skriva više od 116 registriranih i opisanih ronilačkih destinacija koje uključuju prizore antičkih jedrenjaka i koraljnih livada na okomitim podvodnim zidovima, morskih špilja i olupina ratnih brodova nastanjenih plovama riba.

 

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Ronjenje u Hrvatskoj! - slike i opis!

D

K

     Ronjenje u Hrvatskoj!    

 
Sportsko rekreativno ronjenje je jedan od popularnijih sportova na moru.

Ronilački turizam star je oko 30 godina. Hrvatsko podmorje skriva više od 116 registriranih i opisanih ronilačkih destinacija.

Podmorski svijet krije tisuće iznenađenja koja čekaju na Vas. More i podmorje, podvodne pećine i zanimljiv biljni i životinjski svijet. Crveni koralj (Corallium rubrum) ...
 
 
 

 

Apartmani Hrvatska - Odmor u Dalmaciji - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

 

 .