C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Gastronomska ponuda - Hrvatska kuhinja! - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

 

.

Dalmatinska kuhinja

Dalmatinska kuhinja izborom i načinom pripreme namirnica udovoljava svim nutricionističkim preporukama i medicinskim savjetima o zdravoj i uravnoteženoj prehrani. Prvo mjesto pripada ribi koja se priprema na gradele, brudet ili lešo, ali se nudi i kao usoljena i marinirana. Od začina prevladavaju lovor i češnjak te nezaobilazno maslinovo ulje. Školjke i rakovi pripremaju se na buzaru, a dalmatinski mesni specijalitet je pašticada s njokima. Tipično dalmatinske slastice su fritule i rožata. Dalmatinska vina i dalmatinski pršut poznatiji su proizvodi ovog kraja od davnina

Dalmatinska kuhinja je izuzetno zdrava i vrlo jednostavna. Jela su najčešće kuhana i ne obiluju sa mnogo začina. U kuhinji su zastupljena jela od ribe, školjki i mekušaca a kao prilog najčešće se servira kuhano povrće na lešo začinjeno pravim domaćim maslinovim uljem.

Dalmacija je ponosna na bogatstvo i kvalitetu ugostiteljske ponude brojnih restorana i kafića.
Pravi dalmatinski ugođaj pružaju konobe gdje uz ljubazne domaćine možete osjetiti sav "gušt" mediteranske prehrane.

U restoranima i konobama možete uživati u brojnim dalmatinskim specijalitetima pripremljenih od riba, školjki i rakova kojima poseban okus daje domaće maslinovo ulje i svježe povrće.
Mesni specijaliteti također uz domaće ulje i svježe začine poprimaju poseban okus mediterana.

Potražite konobu ili riblji restoran a nakon aperitiva - dalmatinske travarice ili lozovače probajte dalmatinski pršut, slane srdele ili sir iz ulja, pečenu ili kuhanu janjetinu, pašticadu sa njokima. Uz jelo idu i poznata crna (Dingač, Postup, Faros, Babić) i bijela (Pošip, Maraština, Grk, Bogdanuša) vina.
Zasladite obrok rožatom ili dalmatinskim kroštulama, a svemu nazdravite uz slatko desertno vino Prošek nastalo kao plod sunca i grožđa.

Otkrijte čari dalmatinske kuhinje kroz specijalitete Dalmatinskog sela - restorani u posebnom ambijentu kamenih zidova i kuća, uz tradicionalna dalmatinska jela i klapsku pjesmu. Maslinovo ulje, suhe smokve i kruh naših baka pečen ispod peke, doživljaj su koji se ne zaboravlja.

Kulinarsko umijeće i toplina usluge u ugodnom mediteranskom ambijentu otočnih restorana obećava vrhunsko gastronomsko uživanje u domaćim specijalitetima pripremljenih od ekološki zdravih namirnica iz malih vrtova, sviježe ulovljene ribe, školjki i rakova te raznih jela sa gradela i ispod peke.

Zubatac s krumpirom, škampi na buzaru, pašticada s njokima, oslić alla bakalar, fritule, rafioli, rožata ...

Okusi Dalmacije

Dalmatinska vina
Maslinova ulja

Dalmatinski pršuti
Dalmatinski sirevi

Dalmatinske delicije
Rakije i likeri

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Vrijeme

 Dalmacija - Zracna luka Split

Click for Split Airport, Croatia Forecast

Pula Rijeka
 Split Zadar Dubrovnik

Hrvatska

 Danas Sutra 7 dana

Okusi Dalmacije

Rucak - Novalja 2010

Kao čovjek koji je dugo živio u Dalmaciji a i danas je posjećujem nekoliko puta na godinu dobro poznam dalmatinsku kuhinju. Boraviti u Dalmaciji i kušati pravu izvornu dalmatinsku kuhinju a o tom pisati je jako teško jer i iskusni kulinarski znalci teško se upuštaju u takvu temu.
Najpoznatije lokalne delicije na ovom podneblju su: dalmatinski pršut - za predjelo svakako treba probati čuveni paški ovčji sir čije tajne okusa leže u specifičnoj ispaši ovog otoka (bura, sol, razno ljekovito bilje kao i načinu proizvodnje), janjetina pečena na žaru i na "lešo" (naročito ona s otoka Paga i Brača), riblji brodet, pašticada, pečene ribe na žaru (brancin, orada, zubatac), škampi, školjke ...

Od začina najčešće se koristi ružmarin, lovor, kapar, koromač, kadulja ...

Slane srdele i inćuni dio su ribarske tradicije i služe se kao predjelo ili se koriste za ukrašavanje. Poznato povrće su divlje šparoge čije berače možete često vidjeti uz samu jadransku magistralu, posebno u blizini Biograda na moru. Šparoge su vrlo zdrave, rastu na otocima i u zaleđu a beru se u proljeće i spremaju kuhane ili pržene s jajima.

Ambijent autohtone dalmatinske konobe.

Dalmatinska kuhinja je specifična kuhinja po načinu pripreme jela. Kuhinja Dalmacije slijedi trend modernih prehrambenih normi, lagano kuhanje hrane (većinom u vodi ili na žaru) i mnogo ribe, maslinovog ulja, povrća zbog čega se ova kuhinja smatra veoma zdravom.

Dalmacija je bogata mediteranskim začinskim biljem, kao što su kadulja. lovorov list,ružmarin, bosiljak, masline, što jelima tog podneblja daje poseban miris i okus. 

Spremaju se razna riblja jela, jela od školjaka i mekušaca, dok kod mesnih jela najviše je zastupljena janjetina, a od peradi puretina i piletina. 

Jela ispod peke spadaju u sam vrh gastronomske ponude dalmatinske kuhinje.

Hotel Vicko - Starigrad Paklenica Croatia

Svojim klijentima dajem preporuke o prehrani u restoranima gdje je usluga i izbor jela na visokom nivou.
Dalmacija obiluje autohtonim sortama vina. Najpoznatija vina su: Babić i Plavina (Primošten), Merlot (Drniš), Debit, Pošip, Maraština, Bijela Vugava i Crni Plavac (Vis), Plavac i Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), desertno vino Prošek, te u svijetu cijenjeno vrhunsko Crno vino. Kralj svih vina je Dingač - crveno vino s Pelješca. 
Dalmacija je područje koje se oduvijek veže u pojam lagane i mediteranske kuhinje. Ovdje se oduvijek prirpemala svježa riba, povrće začinjeno domaćim maslinovim uljem i mediteranskim travama. Po uzoru na tradiciju i način života, dalmatinski restorani će Vam ponuditi bogatu platu ribljih specijaliteta, ali i jela od mesa, te poznato kvalitetno vino iz vlastite priozvodnje. Osim delicija, dočekat će Vas širom raširene ruke domaćina i vrhunska usluga kao i neizostavni mediteranski štih.

Izvorno Hrvatsko 

"Hrvatska kvaliteta"
Znak "Hrvatska kvaliteta" nose hrvatski proizvodi koji svim svojim značajkama (sastav, dizajn, ekološki kriteriji) zadovoljavaju najviše svjetske kriterije. Označavanje ovim znakom pomaže kupcima u prepoznavanju proizvoda koji se odlikuju natprosječnom kvalitetom. Sustav ocjenjivanja uključuje nepristranu struenu prosudbu proizvoda, dizajn, ekonomsko-marketinške parametre, te sustav osiguravanja kvalitete u proizvodnji.

"Izvorno hrvatsko"
Znak "Izvorno hrvatsko" ima dodatnu vrijednost i njega nose hrvatski proizvodi koji su nastali kao rezultat hrvatske tradicije, razvojno-istraživaekog rada, inovacija i invencija. Proizvodi koji nose znak "Izvorno hrvatsko" moraju biti najmanje na razini kvalitete proizvoda nosilaca znaka "Hrvatska kvaliteta". Sustav ocjenjivanja nadograđuje se kriterijima izvornosti hrvatske tradicije i inventivnosti.

 

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Gastronomska ponuda - Hrvatska kuhinja!

D

K

     Gastronomska ponuda u Dalmaciji!    

Dobar tek ...!

Kliknite na sliku Babić vina

Vrhunsko suho crno vino primoštenskog vinogorja - Obitelj Stipe Gašperov

 
 
D

K

     Gastronomska ponuda u Dalmaciji!    

 
Hrvatska - Romantični ugođaj uz vrhunsku hranu i jedinstven pogled na more.

To je odmor snova! Odmor u jesen: pogled s terase na more uz čašicu domaće rakije. Ljeto: kristalno čisto more.
Smještaj u takvim vilama i odmor na plažama možete ostvariti u suradnji s
Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

 
 
D

K

     Gastronomska ponuda u Dalmaciji!    

 
Hotel Vicko - Starigrad Paklenica Croatia
 
 
D

K

Posedarje: Gastro ...!

 

Pršutana d.o.o. Posedarje, osnovana je 1997. godine i oslanja se uglavnom na stoljetnu tradiciju proizvodnje dalmatinskih suhomesnatih proizvoda u ovim krajevima.

Proizvodni program:

- Izvorni posedarski dalmatinski pršut
- Dalmatinski šokol
- Dalmatinska panceta 
- Vakumirani asortiman
 

Tekst i slike pruzete od Pršutana d.o.o. Posedarje

http://www.prsutana-posedarje.hr

 
D

K

     Istra i Kvarner s otocima - Gastronomska ponuda!    

Dobar tek ...!

 
Jela te specijaliteti, karakteristični za ovo područje, baziraju se na plodovima i namirnicama iz mora te jela koja su spremljena po starim istarskim receptima, uz jaku zastupljenost aromatičnih trava i začinskog bilja. Ova površinom relativno velika regija, sastoji se i od mnogo manjih gastronomskih podregija, koje svaka od njih ima karakteristične načine spremanja pojedinih jela.

Pršut, gorbnički sir, sir od tartufa, slane srdele, namazi od bakalara, istarski pešt i salata od mekušaca najkarakterističnija su istarska predjela, koja treba probati. Što se tiče toplih predjela, dominiraju rižoti i tjestenine s plodovima mora, jota, fritaja s tartufima, rigom ili šparogama itd. Riba, škampi te školjke iz Limskog kanala su specijaliteti koji su proslavili gastronomiju ove regije. U unutrašnjosti Istre dominiraju jela kao što su dimljeni ombolo i kobasice s kiselim kupusom, fuži i njoki s gulašom od divljači, zec na padelu ili janjetina pod pekom.

Najpoznatiji deserti su kroštule i fritule, suhe smokve te slastice pripremane od kestena. Kesteni (maruni), šparoge i tartufi su namirnice kojima je ipak posvećeno posebno mjesto u gastronomiji Istre i Kvarnera. Od začina najviše se koriste mažuran, bosiljak, kadulja, matičnjak, majčina dušica, ružmarin i lovor te, uz ribu, obavezno maslinovo ulje.

Najpoznatije sorte vina koje se uzgajaju u ovom kraju su: Malvazija istarska, Pinot bijeli, Chardonnay, Pinot sivi, Muškat bijeli, Muškat žuti, Muškat momjanski, Muškat ottonel, Sauvignon, Teran, Borgonja, Muškat ruža porečki, Merlot, Cabernet, Cabernet sauvignon, Pinot crni, Hrvatica, Žlahtina, Syrah, Barbera.
 
 

 

Apartmani Hrvatska - Odmor u Dalmaciji - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

 

 .