C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

 

Ribarske kuće

Nacionalni park Kornati

Robinzonski turizam

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Ribarske kuće - Kornatski otoci - Robinzonski turizam - Sjeverna Dalmacija i otoci

Kornatski otoci


48°47,60`N / 15°37,20`E
Broj otoka: 152
Nacionalni park: 89 otoka
Donji Kornati: Sit i Žut i otoci oko njih
Gornji Kornati: Kornat i otoci oko njega
Površina kopna: 69 km2
Površina mora: 300 km2
Naselja: nisu trajno naseljeni

Dodatne informacije i rezervacije:

Budući da su Kornati najvećim dijelom u posjedu Murterina, iz Murtera kreću i najkvalitetniji izleti prema tim otočnim biserima.

Šifra: DK-Kornati-01

Opis - Nacionalni park Kornati

Kornati su najgušća otočna skupina na cijelom Sredozemlju. Smješteni su između otoka Žirja, Dugog otoka i Pašmana. Arhipelag je podjeljeno u dvije skupine: Donje Kornate i Gornje Kornate. Donje Kornate čine otoci Sit i Žut i otoci oko njih, a Gornje Kornate otok Kornat i obližnji otoci. 

Od 152 kornatska otoka, 89 ih je zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašeno 1980.g. nacionalnim parkom.

Jedna od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima su klifovi na nizu otoka Donjih Kornata, koji gledaju prema otvorenom moru. Klifovi se od davnina nazivaju krunama (kruna-corona) pa odatle vjerojatno potiče i ime Kornati. Najviši kornatski klifovi su na otoku Klobučaru (80 metara), na Mani (65 metara), Rašipu velom (64 metra) itd. Podmorski nastavci tih klisura dosežu i do 100 metara dubine.

Pored klifova i najrazličitijih oblika pojedinih otoka od zanimljivosti se ističu i tjesnaci Mala i Vela Proversa, koji se nalaze izmedju Kornata, Katine i Dugog Otoka. Mala Proversa je ustvari pličak prokopan za plovidbu još u rimsko doba o ćemu svjedoče i arheoloski nalazi na tom mjestu (ostaci zgrade i vivarija-bazena za ribu iz 1. stoljeca n.e.).
Specifična pojava je i Vela ploča ili Magazinova škrila, 9100m2 velika, glatka i gola ploha vapnenca, podno Metline (237 m) najvišeg vrha na Kornatu.

Krstareći prvi puta Kornatima svakom čovjeku, nautičaru ili izletniku odmah upadaju u oči stotine metara dugi tzv. suhozidi, izgrađeni žuljavim rukama naših pradjedova. i po buri i po ljetnoj žezi, ti zidovi su građeni da bi sačuvali posjed i zaštitili svoj "pašnjak" te spriječili prelazak ovaca iz jednog posjeda na drugi. Na otoku Kornatu npr. dužina tih zidova iznosi 70 km. 

Središte života na ovim otocima nekada je bilo oko polja Tarca, nad kojim dominira tvrđava Tureta, građena negdje u 6. st. Tu je smještena i crkvica Gospe od Tarca, Kraljice Mora sagrađena na ostacima starokršćanske crkve iz 16. st. Vjernici s otoka Murtera svake godine, prve nedjelje u srpnju, hodočaste gospi od Tarca, a zavjetna procesija brodovima jedan je od najljepših i najzanimljivijih vjerskih događaja u Hrvatskoj. 

Danas Kornati nisu stalno naseljeni, ali težačke i ribarske kućice, razasute po pitomim, dobro zaštićenim uvalama Žuta, Site, Kornata i pripadajućih otoka, odaju prisustvo njihovih vlasnika. Danas su ti porti, pretvoreni u restorane i smještajne objekte namijenjene "robinzonskom" turizmu, postali omiljena odredišta nautičara i turista. 

Kornati predstavljaju pravi raj za nautičare, ronioce i sve one koji znaju uživati u osami netaknute i veličanstvene prirode. 

Sjeverna Dalmacija - otok Murter - Panorama Murter

Počeci turizma na otoku Murteru datiraju iz 1923. godine kada su na odmor u Tisno stigli prvi turisti iz Češke. Češki studenti su boravili u privatnim vilama i pansionima. Krajem tridesetih godina 20. stoljeća u Tisnome se otvara prvi privatni hotel obitelji Pasqualin, hotel Borovnik, koji je među prvim otvorenim hotelima u čitavoj Šibensko-kninskoj županiji.

Trasa do Murtera
Autoput Zagreb - Zadar, kod Sv. Roka izlaz za Pirovac voziti prema oznaci: Murter - Kornati 20 do 30 minuta, prelazi se most i vozi kroz Murter.

"Posljednjeg dana Stvaranja Bog je poželio okruniti svoje djelo i stvorio je Kornate od suza, zvijezda i daha."

Panorama Murter

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Opis i slike apartmana! Otok Murter: destinacija Murter i Kornatski otoci

D

K

Robinzonski turizam - Ribarske kuće  - otok Murter - Murter / Nacionalni park Kornati - Sjeverna Dalmacija

Apartmani:
Murter
Betina
Tisno
Jezera
Kornatski otoci:
Robinzonski turizam
Ribarske kuće
Dodatni sadržaji:
Izleti 
Ronjenje 
Big game fishing 
Paintball
Charter:
Jedrilice 
Motorne jahte 
Katamarani 
Rent a boat
Sport i rekreacija:
Jedrenje
Ronjenje
Wind surfing
Ribolov
Veslanje
Nogomet
Tenis
Trčanje
Boćanje

Nacionalni park Kornati - Robinzonski turizam - Ribarske kuće - Sjeverna Dalmacija - otok Murter - Panorama Murter

 

Murter

Murter – najveći je i kopnu najbliži otok šibenskog arhipelaga površine od 19 km2. Najveće mjesto na otoku je mjesto Murter, a ostala veća mjesta su Tisno, Jezera i Betina. Otok je mostom povezan s kopnom preko mjesta Tisno. U blizini se nalaze poznati nacionalni parkovi Kornati i Krka. Murter je naseljen još od prahistorijskog doba i ima bogatu kulturno-povijesnu tradiciju.
Otok obiluje prekrasnim pješčanim plažama i sunčanim uvalama, a jedna od najljepših je uvala Slanica. U ljetnim mjesecima, osim u bogatoj turističkoj ponudi kvalitetnih smještaja u privatnim apartmanima, može se uživati i raznim sportsko-rekreativnim sadržajima. Murter je jedno od najtraženijih nautičkih odredišta na ovom dijelu Jadrana.

Trasa do Murtera
Autoput Zagreb - Zadar, kod Sv. Roka izlaz za Pirovac voziti prema oznaci za Murter - Kornati 20 do 30 minuta, prelazi se most i vozi kroz Murter.

Murter je najveće i najstarije naselje na otoku Murteru. Nazivaju ga "metropolom" Kornata, jer su njegovi stanovnici vlasnici gotovo svih kornatskih i susjednih otoka. U njihovom je posjedu svaki sedmi hrvatski otok, stoga je život Murterina i razvoj Murtera nemoguće zamisliti i razumjeti bez stoljetne povezanosti s morem i otocima.

Sjeverna Dalmacija - Kornatski otoci - Panorama Kornatskih otoka

Sjeverna Dalmacija - Kornatski otoci

Kornat 

Kornat je najveći, najviši, najduži i najpoznatiji šibenski otok, a ujedno i najveći hrvatski otok na kome nema stalnih naselja. Njegova sjevernoistočna strana je slabo razvedena i ima mali broj uvala, ali je jugozapadna izrazito razvedena. Najpoznatije uvale na otoku su Opat, Kravljačica, Vruje, Strižnja i Lučica. Kornat je poznat i po atraktivnim vrhovima, utvrdi Tureta, crkvici Gospe od Tarca te velikoj, ravnoj stjeni koja se zove Magazinova škrila.


Žut

Žut je drugi otok po veličini u kornatskom arhipelagu. Nalazi se uz otok Kornat od kojeg ga djeli Žutski kanal. Poznat je po maslinicima i kvalitetnom ulju. Neke od najpoznatijih uvala su Bizikovica, Golubovac, Pinizel, Sabuni, Dragišina, Žešnja itd. Na otoku se nalazi i ACI marina.Sit

Sit je jedan od slabije poznatih velikih kornatskih otoka. Pitomijeg je krajolika od donjih kornatskih otoka. Između Sita i Pašmana nalazi se Srednji kanal, najbolji plovni put između zadarskih i šibenskih voda. Najpoznatije uvale su Dulukina, Šumica, Ćitapićeva, Đunđurina.

 

Nacionalni park Kornati - Robinzonski turizam - Ribarske kuće

Napomene:

Kornati sa svojih 152 otoka, otočića i hridi čine najgušći arhipelag u cijelom Sredozemlju. Dio arhipelaga je, zbog izuzetnih ljepota krajolika, velike obalne razvedenosti i bogate morske flore i faune proglašen nacionalnim parkom. Kornati nisu trajno naseljeni. To su prvenstveno poljoprivredna imanja Murterina, koji se već stoljećima tamo bave ribarstvom, uzgajaju masline, vinovu lozu i ovce... Svoje su ribarske kučice danas preuredili u ugodan smještaj za one željne mira, boravka u prirodi, za one koji žele osjetiti život, kakav se nekad živio u tom škrtom krajoliku.
Kuće su smještene uokolo cijelog arhipelaga. U nekim uvalama postoji samo po jedna kuća, u nekima ih ima nekoliko, a u najvećem naselju na Kornatima ih ima oko 50. Ovdje nema cesta, postoje samo staze, kojima možete ići u duge šetnje. Na otoke ne dolazi nikakav trajekt, tamo možete doći samo brodom u vlastitoj (ili našoj!) organizaciji. Dućani postoje u svega nekoliko uvala, dok restorana i ribarskih "konoba" ima nešto više.

Kuće na Kornatima imaju dijelom "robinzonske" uvjete, što znači da nemaju standard apartmana na otoku Murteru. Nema vodovoda i električne energije. 
Umjesto strujne rasvjete postoji solarna rasvjeta (obično 12 V) i rasvjeta na plin, umjesto hladnjaka na struju imate hladnjak na plin, umjesto vode iz vodovoda imate kišnicu iz cisterne. Za tuširanje se često koristi solarni tuš ispred kuće, grijan toplinom sunca.
Kornati pružaju brojne mogućnosti za uživanje ( kupanje, ribarenje, ronjenje, šetnje prirodom...) ali ipak, trebate imati na umu da se ovakav odmor preporučuje prvenstveno onima, kojima će život u prirodi predstavljati užitak, a ne patnju i nostalgiju za udobnostima, koje nam pruža suvremena tehnologija i gradski život. 

Svima onima, koji odluče iznajmiti ribarsku kućicu na Kornatima, preporučujemo najam malenog brodića, kojim će moći svakog dana istraživati otočiće i uvale u blizini.

Pružamo usluge najama jahti i brzih sportskih glisera.

Ako ste rezervirali smještaj u nekoj od kućica na Kornatima iz našeg programa potrebno je znati slijedeće:

a.. Dolazak u agenciju je u ranijim jutarnjim satima (od 8,00 do 10,00), gdje se vrši prijava boravka gostiju ( za to trebate osobnu iskaznicu ili putovnicu ), regulira se plaćanje i sl.
b.. Prije polaska potrebno je obaviti kupnju namirnica , dostatno za tjedan dana boravka na Kornatima. Prije svega dovoljno hrane (ne preporuča se uzimanje hrane, koja se lako kvari), pića ( iako se kišnica može piti, većina ljudi preferira kupljenu vodu), najnužnije lijekove, gorivo za čamac... Ukoliko ostajete više od jednog tjedna, za idući tjedan možete naručiti neke namirnice iz Murtera.
c.. Nakon kupovine namirnica, autom dolazite do broda, koji će vas odvesti u Kornate. Nakon ukrcaja prtljaga i namirnica, parkirate automobil u Murteru, u dvorištu vlasnika kuće na Kornatima.
d.. Put do Kornata traje 2-3 sata, ovisno o lokaciji kuće, koju ste rezervirali. Transfer obično vrši vlasnik kuće, koji će Vam, kad dođete na Kornate, pokazati gdje se nalaze i kako funkcioniraju pojedini aparati ili oprema kučice (hladnjak, štednjak, rasvjeta i sl.).
e.. Svaka kuća u Kornatima je specifična po svojim karakteristikama i na našim stranicama smo se potrudili dati što potpuniji opis.
f.. U agenciji ćete dobiti naš broj telefona i broj telefona pomoći na moru, kako biste nas u slučaju nužde mogli kontaktirati. Potrebno je i da Vi ostavite Vaš broj telefona, kako bismo bili u kontaktu i dogovorili eventualnu nabavu namirnica i pojedinosti oko Vašeg povratka.
g.. U kućama koje koriste solarnu energiju možete puniti mobitel koristeći punjač na 12 V, kao u automobilu.

Na vrijeme se odlučite i rezervirajte svoju kuću na Kornatima.

Srdačni pozdravi sa Kornata.

 

     Nacionalni park Kornati - Robinzonski turizam - Ribarske kuće    

Robinzonski turizam - Ribarska kuća - NP Kornati - Uvala Kravljačica

Robinzonski turizam - Ribarska kuća - NP Kornati - Uvala Kravljačica

U NP Kornati a na najvećem otoku Kornati u prekrasnoj uvali Kravljačica a u sjeni male borove šume nalaze se dvije ribarske kuće.

Kuće su udaljene od mora 2 i 20 m. Kapacitet kuća je 4+1 i 6+1 osoba.

U blizini ribarskih kuća nalazi se i vrlo poznat restoran
"Andrija" u kojem vlasnik priprema dnevno svježu ribu koju sam lovi u Kornatskom arhipelagu.

Više info:
Kornati

Robinzonski turizam - Ribarska kuća - NP Kornati - Uvala Kravljačica

 
 

Mjesta u okolici / Susjedni otoci

Kuća se nalazi na otoku Sit u uvali Dulukina.
Informacije o smještajnoj jedinici: broj osoba: 6, broj soba: 3, površina: 60 m2, prizemlje.
Udaljenosti: more: 70 m, plaža: 70 m, restoran: 5000 m, dućan: 5000 m, susjedni objekt: 30 m.

Više info: Na upit

Sjeverna Dalmacija - otok Žirje - Žirje
Apartman A4 za 4 os.
 
 

Kornatski otoci

 

 

 
D

K

Izleti

Kad već boravite na otoku Murteru / NP Kornati iskoristite mogućnost nekog od ponuđenih izleta te tako upotpunite svoj odmor.

Za više informacija i slika pogledajte stranice: Murter

 Kornati: Kornati!    Zadar: Zadar!    Šibenik: Šibenik!

• Mjesta u okolici: Zadar, Biograd na moru, Vodice, Šibenik  • Susjedni otoci: NP Kornati, Murter, Žirje, Pašman, Vrgada, Dugi otok

 Više informacija i slika na stranici Izleti!

 

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

 

 .