C
r
o
a
t
i
a

Pregled:

 

Apartmani

- Istra

- Kvarnerska rivijera i otoci

- Sjeverna Dalmacija

- Srednja Dalmacija

- Južna Dalmacija

- Posebna ponuda

- Vile s bazenom

- Yacht Charter

- Last minute

- Online rezervacija

- Sobe

- Kamp

- Sport Biciklizam

- Svijet

- Cjenik

- Kontakt

 

- Hrvatska

- Nacionalni parkovi

- Izleti

- Hrvatska kuhinja

- Suveniri

- Kontakt

 

- O nama

- Suradnja s iznajmljivačima

- Uvjeti

- Kućni red

- Zaštita privatnosti

 

- Uvoz - izvoz

- Nekretnine

- Web dizajn

- Knjiga gosta

- Kontakt

 

 

Stranice izradio - Davor Krtalić - Dalmatinac

 

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor!

HR    CZ    EN    DE    IT

  Međugorje / Svetište Kraljice Mira - Hercegovina

Međugorje - Križevac

Dobro došli u Međugorje!

Župa Međugorje smještena je u južnom dijelu Hercegovine, u državi Bosni i Hercegovini.

Hercegovina se nalazi između dva područja: na sjeveru planinskog, a na jugu primorskog. Planinski bedem od 2000 m nadmorske visine zadržava strujanje mediteranskih zračnih masa i omogućuje povoljne klimatske uvjete za razvoj biljnih kultura na području Hercegovine.

Hercegovina zauzima površinu od 9948 km2. S istoka graniči s Crnom Gorom, sa sjevera i zapada s Bosnom, a s juga i jugoistoka s južnom Hrvatskom i jednim dijelom vodenom površinom Jadranskog mora. Glavno kulturno i upravno središte je grad Mostar.

Od dana kad se Blažena Djevica Marija - 24. lipanj 1981. ukazala djeci Međugorje je jedno od najpoznatijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u cijelom svijetu.

Dodatne informacije i rezervacije:

Pogledajte detaljnu mapu Međugorja. Mapa!

 

Smještaj/Pansion Rajič u Međugorju Pogledaj!

Parkiralište u Međugorju Pogledaj!

Međugorje / Svetište Kraljice Mira - Hercegovina - Župa Međugorje

Župa Medjugorje i Gospina ukazanja

Župa Međugorje nalazi se u Hercegovini, 25 km jugozapadno od Mostara. Međugorje (ime je slavenskog podrijetla, a označava područje između dva gorja) sa selima Bijakovići, Vionica, Miletina i Šurmanci, čini rimokatoličku župu u kojoj živi oko 4000 stanovnika. Za nju se pastoralno brinu svećenici Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Marijina.

Cijelo područje nastanjeno je Hrvatima koji su kršćanstvo primili još prije 13 stoljeća. Selo se u povijesnim izvorima prvi put spominje 1599. godine. Sadašnja je župa utemeljena 1892. godine i posvećena sv. Jakovu apostolu, zaštitniku hodočasnika.

Do 24. lipnja 1981. godine Međugorje je živjelo kao i ostala sela ovoga kraja: ljudi su obrađivali zemlju, sadili duhan i lozu, proizvodili vino i uzgajali povrće da bi priskrbili za skromni život svojih obitelji. Zbog socijalnih prilika, mnogi su odlazili u svijet: u prekooceanske i zapadnoeuropske zemlje, te gradove u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj.

Trećeg dana ukazanja, 26. lipnja 1981, Gospa je prvi puta pozvala na mir riječima:

"Mir, mir, mir - i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!"

Međugorje - Župna Crkva sv. Jakova

Gospine poruke u Međugorju predstavljaju svojevrsnu školu mira, molitve i ljubavi.

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

U suradnji s drugim turističkim agencijama iz Evrope pruža sljedeće usluge:

1. Posredovanje u pružanju pojedinačnih i grupnih jednodnevnih i višednevnih izleta, boravka i smještaja u Međugorju za goste koji provode odmor u Hrvatskoj.

1. Posredovanje u pružanju pojedinačnih i grupnih usluga putovanja, boravka i smještaja u Međugorju.
2. Posredovanje u pružanju pojedinačnih i grupnih usluga svih oblika transfera iz svih krajeva Hrvatske do Međugorja i nazad.
 

Osnovna poruka Međugorja je mir. Svaki hodočasnik redovito posjeti Župnu crkvu Sv. Jakova, Brdo ukazanja, Križevac, Vrt Sv. Franje i Canacolo.
Značajniji događaji kroz godinu su: Godišnjica ukazanja, Festival mladih, proslava Velike Gospe, misa na Križevcu, proslava Uskrsa, Božića i Nove godine.
Godišnje Svetište Kraljice Mira u Međugorju posjeti više od pola milijuna hodočasnika. Budite i Vi jedan od onih koji potraže i dožive duševnu spoznaju u Svetištu.

 

Gospine poruke u Međugorju predstavljaju svojevrsnu školu mira, molitve i ljubavi.

Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac

Međugorje / Svetište Kraljice Mira - Hercegovina!

D

K

 

D

K

Virtualni šetnja: Pogledaj!

Međugorje - Brdo Križevac

D

K

Župa Međugorje i Gospina ukazanja

Međugorje - Župna Crkva sv. Jakova

1981. godine, kada su počela Gospina ukazanja, život župe se promijenio. Gospa je, naime, osim šestero vidjelaca, odabrala cijelu župu i hodočasnike za svoje svjedoke i suradnike. To je posebno očitovano u poruci koju im je uputila rekavši:

"Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi."

24. lipnja 1981. oko 18 sati šestoro mladih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović, vidjeli su na brdu Crnica, nekoliko stotina metara iznad mjesta zvanog Podbrdo, mladu ženu s djetetom u naručju koja im je rukom davala znak da joj se približe. Iznenađeni i prestrašeni, nisu joj pristupili.

Sutradan u isto doba dana, 25.6.1981., četvoro od njih, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković i Ivan Dragićević, osjetili su se snažno privučeni prema mjestu gdje su dan prije vidjeli Onu koju su prepoznali kao Gospu. Njima su se pridružili Marija Pavlović i Jakov Čolo. Skupina Međugorskih vidjelaca bila je oblikovana. S Gospom su molili i razgovarali. Zato se 25. lipnja slavi kao obljetnica ukazanja. Prema svjedočanstvu vidjelaca, od toga su dana imali svakodnevna ukazanja, zajedno ili odvojeno, gdje god se nalazili. Milka Pavlović i Ivan Ivanković Gospu više nikad nisu vidjeli.

Trećeg dana ukazanja, 26. lipnja 1981, Gospa je prvi puta pozvala na mir riječima:

"Mir, mir, mir - i samo mir! Mir mora zavladati između Boga i čovjeka, a i između ljudi!"
Privučen ukazanjima i Gospinim pozivom, narod - najprije iz župe a potom i iz drugih mjesta, te iz svijeta - počeo se okupljati i moliti.

Odmah nakon početka ukazanja počeli su i progoni vidjelaca, njihovih roditelja i rodbine, župljana i svećenika, pa i hodočasnika. Vidioci su bili privođeni na policijska saslušanja i psihijatrijske preglede, ali je uvijek bilo utvrđeno da su zdravi. Isto su potvrdila i ispitivanja provedena kasnijih godina.

Tadašnji međugorski župnik fra Jozo Zovko mjesec i pol nakon prvog ukazanja bio je uhapšen i nevin osuđen po komunističkom sudu na tri i pol godine zatvora.

Zahvaljujući Gospinim ukazanjima, Međugorje je od obične seoske župe postalo mjesto okupljanja mnoštva hodočasnika iz cijelog svijeta (u prvih 20 godina preko 20 milijuna) i time jedno od najvećih svjetskih molitvenih središta, usporedivih sa Lourdesom i Fatimom. Nebrojena svjedočanstva hodočasnika govore o tome kako su upravo na ovom mjestu pronašli vjeru i mir.

Po jednodušnom svjedočanstvu vidjelaca, Gospa im daje poruke, da ih oni prenesu župi i svijetu. To su MIR, VJERA, OBRAĆENJE, MOLITVA I POST. Najprije treba da sami župljani i hodočasnici postanu svjedoci njezina ukazanja i njezinih poruka, kako bi se onda zajedno s vidiocima njoj pridružili u ostvarivanju plana obraćenja svijeta i njegova pomirenja s Bogom.

Jelena Marijana Potkraj 1982. godine, Gospa se kroz unutarnji govor (Locutio cordis) obratila dvjema desetogodišnjim djevojčicama, Jeleni i Marijani Vasilj, te od 1983. do 1987. godine putem njihove molitvene skupine davala upute molitvenom pokretu koji se stvorio od samog početka ukazanja.

Župna Crkva sv. Jakova

Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnog tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon I. Svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969, kada je bila i blagoslovljena.

Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika.

Ograđeni park uređen na kružnom toku s istočne strane svetišta podsjeća na mjesto gdje se nalazila stara župna crkva.

Vanjski Oltar
Zbog novih potreba nastalih s dolaskom hodočasnika, od 1981. nadalje crkva i okoliš neprestano se uređuju.

Vanjski oltar sagrađen 1989. i molitveni prostor oko njega (sa oko 5000 sjedećih mjesta) prostor je okupljanja u ljetnom razdoblju i za velike blagdane, kada se u Međugorju nađe i više desetina tisuća hodočasnika. Slike i tekst preuzeti od www.medjugorje.hr

 

 
D

K

Kako do doći u Međugorje?

Prometna povezanost Međugorja s Hrvatskom i Evropom je dobra. Bilo koji način putovanja da odaberete mi Vam stojimo na raspolaganju za sve informacije kako bi Vaše putovanje bilo zanimljivo.
Pogledajte detaljnu mapu Međugorja. Mapa!

 

 

Apartmani - Hrvatska - Istra - Kvarner - Dalmacija i otoci - Mjesto za Vaš odmor - Turistička agencija Davor Krtalić - Dalmatinac!

   

 

 .